Édes süteményt nagyon hamar, szinte gyerekként kezdtem sütni, ami leginkább a kevert süteményeket jelentette. Az alaprecept nem volt túl bonyolult, még a tojásfehérje felverése -kézi habverővel – sem okozott gondot. Na, de a kelt tészta, sokáig maga volt a misztikum számomra! Amikor azt olvastam, hogy felfuttatni az élesztőt (ez vajon mit jelenthet, hová?), aztán a tésztát meleg, huzatmentes helyen kelni hagyni, stb., feladtam és lapoztam. Aztán, ahogy a többi „rendes” sütemények sikerültek, meg aztán úgy gondoltam: egy idő után csak felnő az ember a feladathoz, nekiálltam. Rájöttem, hogy ez sem szól másról, mint a türelemről, mert a kelt tésztát nem lehet siettetni (na, jó langyos tej, meleg hely), de IDŐ kell hozzá. És a nagy meglepetés: nem kell mindig felfuttatni, meleg helyen keleszteni, és láss csudát: még a hűtőben is kel az a fránya tészta. A múlt heti közös szalonnasütésre – mert amíg fát szedünk, tüzet gyújtunk, sütögetjük, amink van, ugye addig is kell valami erőpótló harapnivaló – készült ez a pogácsa, amit a sütőből kikapva, szinte melegen vittem és mondanom sem kell, pillanatok alatt elfogyott. Mivel a pogácsát reggel állítottam össze, de csak délután sütöttem meg, a hűtőben kelesztés módszert alkalmaztam. Máskor jöhet az élesztő felfuttatása történet, ami így szól: a tejet kicsit meglangyosítom, a cukorral elkeverem, belemorzsolom az élesztőt, és addig várok vele, amíg apró buborékok, hab keletkezik a felszínén, azaz elkezdenek „dolgozni” a kis élesztőgombák, ez kb. fél óra. Ez a nagy felfuttatás, aztán lehet folytatni tovább a recept szerint.
A pogácsa hozzávalói: 1 dl tej, 30 g élesztő,1 teáskanál cukor, 1 tojás, 1 ek só, kb. 1 dl tejföl, 10-15 dkg juhtúró, 15 dkg tehéntúró, 25 dkg margarin (megolvasztva), 60-70 dkg finomliszt.
Kenéshez: 1 kisebb tojás, sajt
Elkészítése: 1 dl tejbe beleszórom a cukrot, az összemorzsolt élesztőt. Egy másik tálban a robotgép habverőjével a tojást, sót, tejfölt, a kétféle túrót, a margarinnal simára keverem. Ebbe beleöntöm az élesztős tejet, majd apránként hozzádolgozom a lisztet, egy idő után a dagasztóspirálra váltok. Lágy tésztát kell kapni. Ha később sütöm, akkor folpackkal letakarom és mehet be a hűtőbe, ha azonnali sütés lesz, szintén letakarva kb. fél órát meleg helyen kelesztem. Ha hűtőben kelesztem – miután kivettem – fél órát hagyom, hogy „magához térjen”a tészta. Alaposan lisztezett deszkán kinyújtom, bőven megszórom reszelt sajttal és feltekerem, mint a piskótatekercset. Ezt a hosszú csíkot ismét kinyújtom, kiszaggatom közepes méretű pogácsaszaggatóval, két kezemmel kicsit meggömbölygetem, hogy magasabb legyen, megkenem a kissé felvert tojással, megszórom reszelt sajttal és előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 20 percig sütöm. A leeső darabokat már nem gyúrom össze, hanem kicsit „összerendezgetem”, hogy egy darab legyen és derelyevágóval, vagy recés késsel rudakra vágom, ugyanúgy lekenem, megszórom sajttal és sütöm. Ebből a mennyiségből kb. két nagy tepsivel lesz.
Hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges.