Ami az olaszoknak a pizza, nekünk a töki pompos, még akkor is, ha pontosan nem is tudjuk, miről van szó. A legutóbbi baráti összejövetel előtt említettem, hogy töki pompost hozok, ez a bejelentésem mindaddig hidegen hagyta a társaságot, amíg meg nem kóstolták. Mondanom sem kell pillanatok alatt elfogyott és nem kérdés, hogy legközelebb is erre a sorsra jut. Máskülönben kenyérlángosnak, langallónak is hívják, régen a kenyérsütéskor a tésztából egy darabot külön megsütöttek és mindenféle finomsággal megpakolva, vagy csak magában fogyasztották. Nevét állítólag Tökről kapta. Napjainkban a kirakodóvásárok, falunapok, kísérő és felkapott étele, horribilis áron. A tésztáját többféleképpen lehet variálni, főtt, áttört krumplit is tehetünk bele, vagy tej helyett simán vízzel készítjük. A feltét is változhat, karikára vágott kolbász, sonka is kerülhet rá. Van, aki a tésztát még mielőtt megkeni a tejföllel 5-10 percig elősüti, hogy kéreg képződjön rajta, és úgy is lehet, hogy a feltétet sütés nélkül tesszük rá. Ki lehet próbálni, kinek hogy ízlik.
Hozzávalók:
50 dkg simaliszt
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
1 kávéskanál cukor
2-3 ek. étolaj
2 kávéskanál só
Feltét
Kb.2-2,5 dl tejföl
25 dkg kockázott bacon
2-3 db közepes nagyságú lilahagyma
1-2 db közepes nagyságú vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
Kb.15 dkg trappista sajt
Elkészítés:
A tejet meglangyosítom, hozzáadom a cukrot, élesztőt és felfuttatom (tetején halvány barna hab képződjön). Hozzáadom a többi hozzávalót és lágy, de rugalmas tésztát dagasztok belőle a kézi mixer dagasztóspiráljával, vagy kenyérsütőgépben. Amennyiben nem elegendő a tej, egy kis vízzel pótolom. Akkor jó a tészta, ha az edény falától elválik. Letakarom a tésztát és duplájára kelesztem.
Ez idő alatt mindkét hagymát kockára vágom, nem kell nagyon apróra. A bacont serpenyőben kicsit megolvasztom, rádobom a hagymát és csak addig kell együtt sütni, amíg a nedvesség elpárolog, tehát nem kell ropogósra.
A fokhagymát apróra vágom, vagy préselem és a tejföllel elkeverem.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, kinyújtom, a nagy gáztepsit vékonyan kikenem olajjal, a tésztát beleteszem. A fokhagymás tejföllel bőven megkenem, megszórom a baconos-hagymás keverékkel és a reszelt sajttal. A tepsiben kb. fél órát még kelesztem, majd 200 fokra előmelegített sütőben, 180 fokon (alsó-felső sütés) kb. 20-25 perc alatt pirosra sütöm. Kockára vágva tálalom.
Hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges.