Az idei évi ország tortája alapanyagai között kedvenceink – mák és alma – szerepeltek, azonban így együtt még nem készítettem, mert vagy almás, vagy mákos süteményt sütöttem, miután megkóstoltam és ízlett, a receptjét kutattam. Első nekifutásra „iparit” találtam az interneten, abból számolgattam vissza „háztartási” méretre. Akkor torpantam meg, amikor nekikezdve a negyedik tojásfehérjénél és 12 dkg-nál tartottam, az átszámolt recept pedig 50 dkg tojásfehérjét írt. Gyorsan átvariáltam a hozzávalókat, és a végeredményt tekintve így is sikeres volt. Anyukámat születésnapján ezzel az almás máktortával köszöntöttük.
Hozzávalók
Tészta: 6 tojásfehérje, 3 tojássárgája, 30 dkg cukor, 160 gr natúr joghurt, 20 dkg liszt (15 dkg sima, 5 dkg rétesliszt), fél csomag sütőpor, 20 dkg darált mák, 3,5 dkg édes morzsa (darált keksz), 15 dkg hámozott, reszelt alma, kevés reszelt citromhéj (el is maradhat).
Krém: 6 dl tej, 13 dkg cukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dkg liszt, 3 tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 2,5 dl tejszínhab
Almatöltelék: 50 dkg hámozott, reszelt alma, 5 dkg vaj, 5 dkg cukor,(ha sok levet enged az alma fél csomag vaníliás pudingpor), 1 kávéskanál őrölt fahéj, citrom
Elkészítés
A tojásfehérjéből 20 dkg cukorral kemény habot vertem, egyenként beledolgoztam a három tojássárgáját, majd apránként hozzákanalaztam a joghurtot. A mákot a maradék 10 dkg cukorral megdaráltam, összekevertem a morzsával, liszttel, sütőporral és a reszelt almával, reszelt citromhéjjal. Óvatosan összevegyítettem a tojásfehérjés keverékkel. Sütőpapírra kb. 22 cm átmérőjű köröket rajzoltam és 180 fokon, légkeverésen hat darab tortalapot (3x 2 adagban) sütöttem a masszából. Az első adagot kb.12-14 percig, a másik kettőt már rövidebb ideig, 10 percig. Pár perces pihentetés után késsel alávágtam, leemeltem a lapokat a sütőpapírról és rácson kihűtöttem.
Amíg hűltek a lapok, elkészítettem a krémet: kevés tejjel simára kevertem a pudingport, a lisztet és a három tojássárgáját. A cukrot a tejjel, vaníliás cukorral felforraltam, majd folyamatos keverés közben hozzáadtam a pudingos-lisztes keveréket, lassú tűzön besűrítettem, időnként megkeverve kihűtöttem. A tejszínből kemény habot vertem és a kihűlt krémmel óvatosan összekevertem.
A hámozott, leszerelt almát (ha sok levet enged a pudingporral megszórva) a cukorral, 1 citrom levével és a fahéjjal vajon megpároltam, ezt is kihűtöttem.
A torta összeállítása: a lapokat felváltva megkentem az almás és krémes töltelékkel (első nekifutásra véletlenül két almás töltelékréteg került egymásra, de így is jó lett). A krémmel a torta tetejét és oldalát is megkentem, pár órát pihentettem (egy éjszakát a hűtőbe tettem így a lapok megpuhultak).
Díszítés: a torta oldalát az alsó 1/3 részben darált mákkal (cukor nélkül) „paníroztam”. A tetejére lehet köröket, vagy más díszítést (az alkalomhoz illően papírból számsablont készítettem) mákkal megszórni.
A díszítéshez használt almát meghámoztam, szeleteltem, azonnal meglocsoltam citromlével, hogy ne barnuljon meg és a citromlével együtt mikrosütőben picit megpároltam. A szeleteket papírtörölközőn lecsöpögtettem, kihűtöttem és egyik felét darált mákba mártva díszítettem a torta tetejét.
Hú de finom lehet ez is , Kati!