Színes szelet

Folytatva a 2:1-ben recepteket, ennél a sütinél is az alapanyagok szinte megegyeznek, csak a színezés és a töltelék ízesítése változik. A rózsaszín tésztás változatnak flamingó szelet a lánykori neve, ez volt az alap.  Karácsonykor dupla adagra volt igény, ezért, hogy ne legyen a sütitermő fenyőfám egyszínű, az egyik tésztát zöld mandulaaromával színeztem és karamellás krémmel töltöttem. Múltkor valahol olvastam, hogy ez háromnapos sütemény: első nap lapokat sütni, második nap krémmel betölteni, harmadik nap pedig fogyasztani. Negyedik napra pedig nem marad semmi!

Hozzávalók

Egy adag tésztához: 30 dkg liszt (10 dkg rétesliszt, 20 dkg simaliszt), 8 -10 dkg porcukor,  1evőkanál zsír, 1 db tojás, 1 dkg szalalkáli, 1 császárkörte/vagy vérnarancs aroma, ha zöld színű tésztát szeretnénk zöld mandula aroma,1-1,5 dl tej.

A krémhez: (szintén egy adaghoz) 15-20 dkg margarin,15-20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás/karamellás pudingpor 4-4,5 dl tej, 1 vaníliás cukor.

Elkészítés
A szalalkálit egy kevés tejben elkeverem, majd a tészta hozzávalóival összegyúrom, a tejet apránként adom hozzá, amennyit felvesz, ne legyen ragadós a tészta, közben a vérnarancs/mandula aromát is beledolgozom.  Ha egyszerre készítem a kétféle színűt, külön-külön gyúrom és színezem, de lehet egyből duplázni a hozzávalókat és a színezés előtt elfelezni.

A tésztagombócot fóliába csomagolom és kb. fél óráig a hűtőbe teszem, majd 3 részre vágom és egyenként kinyújtom. Könnyebb, ha akkora méretű sütőpapíron nyújtom, mint a tepsi (32×22 cm-es) és a papírral együtt emelem át a tepsi hátoldalára, majd az előmelegített sütőben 180 fokon, 8-10 perc alatt megsütöm. Amikor a széle egy kis színt kap, azaz épphogy barnulni kezd, már veszem is ki, a tepsiről rácsra csúsztatom, kihűtöm. Hőlégkeverésen egyszerre 2, vagy akár 3 tepsivel is süthetjük. Nem kell 3 azonos méretű tepsi, a sütőpapírt szabjuk egy méretre. A második adag már hamarabb elkészül, mivel a sütő elég meleg, erre figyeljünk. A szalalkálinak sütés közben kellemetlen, szúrós szaga van, ezért amikor a sütő ajtaját kinyitjuk, ne lélegezzük be. A süteményen ez természetesen nem érződik.

A pudingport csomómentesre keverem a tejjel, felfőzöm, sűrűn kevergetve kihűtöm. Közben a margarint a porcukorral, vaníliás cukorral kihabosítom, majd a kihűlt pudinggal összevegyítem. Ha vastag krémréteget szeretnénk, másfél csomag pudingporból és 6 dl tejből, valamint és 25-25 dkg margarinból, porcukorból készítsük, de nekem az már túl krémes. Itt viszont dupla adagnál egyszerre lehet a margarint a porcukorral kihabosítani, majd kettéosztani és a kétféle pudinggal külön-külön kikeverni.

A tésztalapok közül a legszebbet félreteszem, ez lesz a legfelső lap, majd egy lapot tálcára teszek, megkenem a krém felével, rá a másik lap, megint krém, majd befedem a félretett lappal. Egy éjszakát hűvös helyen mindenképpen állni hagyom, másnapra szépen megpuhul és jól szeletelhető. A rózsaszín süti tetejét porcukorral szórtam meg, a zöldnél pedig hagytam a krémből egy kicsit a tetejére és fehér dekorcukorral díszítettem. Ha kemény a dekorcukor, akkor annak is kell egy nap a krém tetején, hogy megpuhuljon, viszont ha puha, csak szeleteléskor szórjuk meg, különben a krémen „szétfolyik”.