Pizza

Pizza
Ezt a pizza receptet kolléganőm lányától kaptam nagyon régen, aki akkoriban egy neves vendéglőben volt cukrásztanuló.  Az évek során annyira bevált, hogy nem is próbálkoztam másfajta recepttel, mert gyors, egyszerű és nagyon finom. Nem kell az élesztő felfuttatásával sem bajlódni, arra kell ügyelni, hogy a víz azért ne legyen túl meleg, mert akkor elpusztulnak az élesztőgombák és nem kel meg a tésztánk.  Azoknak ajánlom, akik a vastag és puha pizzatésztát szeretik.  Ha vékonyabbra  szeretnénk,  a megadott mennyiség ¾-ét vegyük, vagy egy nagy gáztepsi, plusz egy  kisebb kör nagyságúra nyújtsuk a tésztát. A feltét, a rakomány pedig csak fantáziánktól függ, hogy miből áll.
A tészta hozzávalói:
2,5 dl csapból engedett meleg víz
2,5-3 dkg élesztő
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2-3 evőkanál étolaj
50 dkg (plusz még amennyi szükséges) simaliszt (vagy 20 dkg kenyérliszt, 30 dkg simaliszt)
/Ha szeretjük, tehetünk a tésztába is egy kávéskanálnyi összemorzsolt, szárított oregánót./
Elkészítés: A meleg vízbe belemorzsolom az élesztőt és a cukrot, hozzáöntöm az étolajat. A lisztet elkeverem a sóval, majd az élesztős vízhez adagolom és nem túl lágy tésztát gyúrok. Nem ragacsos tésztát kell kapnunk, ezért ha még szükséges, tegyünk hozzá lisztet. Lisztezett deszkán kigyújtom. Eleinte nehezen lehet vele dolgozni, mert összeugrik, de jó erősen rá kell nyomni a sodrófát. Én kézzel is megnyomkodom. Nagy gáztepsi nagyságúra nyújtom.  A tepsit kiolajozom, a tésztát beleteszem és a széleit is jól belenyomkodom, hogy teljesen kitöltse a tepsit.  Konyharuhával letakarom, amíg elkészítem a paradicsomkrémet és a feltétet. Ha kész pizzakrémet használunk, nem szükséges pihentetni (nem ront és nem is javít a minőségén, ha áll egy kicsit).
Paradicsomkrém:2-3 sűrített paradicsomkonzerv felhígítva, ízesítve, fűszerezve (mustár, bors, oregano, vagy bazsalikom, esetleg zúzott fokhagyma, stb., ízlés szerint).  Nyáron, friss paradicsomból nagyobb mennyiséget készítek és adagokban lefagyasztom.
A paradicsomkrémet rákenem a tésztára, és jöhet a feltét. Most éppen sonka és ananászdarabokat tettem rá, de ízlésünktől függően lehet párolt gomba, kukorica, kolbász, szalámi, stb. Ha szeretjük, még külön megszórhatjuk oregánóval, vagy pizza fűszerkeverékkel, és természetesen bőven reszelt sajttal. Egy-két evőkanál olajjal meglocsolom a tetejét és előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) kb. 200 fokon 15-20 percig sütöm.  Az utolsó 3-5 percben csak felső sütéssel, hogy a teteje megpiruljon, ha úgy szeretjük.