Advent negyedik hetében, már karácsony ünnepére hangolódva sütöttem ezt a kalácsot. Mutatós akár az ünnepi asztalon, de ajándéknak is kiváló. Az eredeti receptben csak mákos töltelék szerepel, egy kicsit átvariáltam, meggyel bolondítottam meg és az ünnepi hangulatot fokozva, őrölt fahéjjal és gyömbérrel ízesítettem. Ebből a mennyiségből lehet egy nagy kalácsot sütni, de most kétfelé vettem a tésztát és két kisebb kalácsot sütöttem belőle.
A tészta hozzávalói: 10 dkg rétesliszt, 40 dkg simaliszt, 2,5-3 dkg élesztő, kb. 3-4 dl tej, 3 evőkanál kristálycukor, 1 mokkáskanál só, 3 evőkanál olaj
Mákos töltelék: 5 dkg olvasztott vaj, 8-8 evőkanál darált mák és porcukor, vaníliás cukor
Meggy töltelék: kb.15-20 dkg fagyasztott meggy, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál vaníliás ízű főzős pudingpor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér.
Lekenéshez: 1 db tojás
Az élesztőt felfuttatom kb. 1 dl cukros-langyos tejben, majd a többi hozzávalóval együtt közepesen lágy tésztát dagasztok, a teje részletekben adagolom hozzá. Letakarom, meleg helyre teszem és kb. a kétszeresére kelesztem.
Közben elkészítem a meggyes tölteléket: a fagyasztott meggyet, amikor kiveszem a mélyhűtőből a vaníliás pudingpor kivételével, a többi hozzávalóval megszórom. Ha a meggy felolvad, enged annyi levet, hogy a pudingport kikeverjem vele. Visszaöntöm a meggyre és csak annyi időre teszem a tűzre, hogy összesűrűsödjön. Időnként megkeverve kihűtöm.
A megkelt tésztát két egyenlő cipóra osztom. Az egyiket lisztezett lapon, nem túl vékony téglalappá nyújtom. Meglocsolom az olvasztott vaj felével, rászórom az összekevert mák és porcukor felét, majd ráteszem a pudingos meggy felét. Feltekerem, koszorú alakba hajtom, a két végét ügyesen összeillesztem. Akkora sütőpapírra teszem, mint a tepsi. Kb.2-3 ujjnyi vastagon, a külső íven bevagdosom, a szeleteket kifordítom. Kis segítséggel a sütőpapírral együtt átemelem a tepsibe. Ugyanígy készítem a második cipót is, ezt egy másik tepsibe teszem. A sütőt előmelegítem 200 fokra.
A tojást villával felverem és lekenem a két koszorút és még kb.20 percig kelesztem. A sütőt visszaveszem 180 fokra és kb.25 perc alatt megsütöm. Légkeveréssel lehet egyszerre sütni a két kalácsot. Pirosra, ropogósra sütöm, ha nagyon pirul a teteje papírt, vagy fóliát borítok rá. Amikor megsült, a rácson hagyom kihűlni. Porcukorral meghintve tálalom, a látvány kedvéért csak az asztalnál szeletelem fel.
Hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges.