Köszöntő

Egyik kedves ismerősöm mondása: mert főzni muszáj. De sütni? Ahhoz jókedv, idő, kitartás, türelem kell. Valahol igaza van, mert ha úgy állok neki a sütésnek, hogy na, ezt meg kell sütni és gyorsan, kapkodva, kényszerből csinálom, akkor az általában nem sikerül (bár erre emlékeim szerint nagyon régen volt példa). Nem vagyok sem szakács, sem cukrász, de több év (tized) nyi sütögetési gyakorlat alapján és barátaim biztatására adom közre kedvenc receptjeimet.  Annyira kreatív sem vagyok, hogy magam találjak ki süteményeket, kísérletezzek, őszintén csodálom is azokat, akik erre képesek, de a saját tapasztalataimat, változtatásaimat szívesen megosztom.  A sütés hozzávalói sem különlegesek, nem az ország egy bizonyos pontján levő, egyetlen üzletében kapható termékekről van szó, hanem egy átlagos háztartásban fellelhető, vagy könnyen beszerezhető alapanyagokból áll. Receptgyűjtőknek egy jó tanács: igaz, ma már elektronikus formában kis helyen, sok receptet lehet tárolni, nekem is van évtizedek óta újságokból összegyűjtött, különböző szempontok szerint rendszerezett gyűjteményem, de amit tíz év alatt nem sütöttünk meg, azt már nem is fogjuk, nyugodtan kidobhatjuk. A honlap szerkesztőivel úgy tervezzük, hogy heti rendszerességgel teszünk fel új receptet, a válogatást rám bízták. Egyetlen szempont részemről, hogy csak olyan kerül fel, ami már bevált, ami nálam azt jelenti, hogy akiknek készítettem pillanatok alatt nagy elégedettséggel elfogyasztották.  Mert én is sütöttem ám jónak ígérkező, de aztán az „egyszer meg lehet enni” kategóriába száműzött remekművet. Recept ilyenkor a kukában landol, vagy „ilyet soha többé” megjelölést kap a gyűjteményben. Első körben a honlapra olyan sütemények receptjei kerülnek fel, amelyekkel már lehet, hogy találkozott a kedves olvasó a különböző helyi rendezvényeken. A receptekhez csak saját készítésű fotót teszek fel, mert az innen-onnan más képeivel összeollózott, terjesztett összeállításnak én sem vagyok a híve. A sütemények mellett nem kizárt, hogy egyéb receptjeimet is közzéteszem, már most van ötletem, hogy mi kerüljön be a válogatásba.

 

Kati