Kakaós-kefires kevert sütemény

 

Kakaós-kefires kevert sütemény

 tejszínes csoki-, vagy meggykrémmel töltve

A Pom Pom meséi sorozatból sokaknak ismerős Gombóc Artúr, aki a csokoládét bármilyen formában képes volt megenni. Nos, én is így voltam ezzel és vele együtt a csokis süteményekkel, bármikor, bármilyen formában megsütöttem és természetesen jóízűen fogyasztottam is. Aztán ez a csoki őrület valamennyire alábbhagyott, mivel családom főleg a gyümölcsös édességekért volt oda. De valahol ott lappangott mégis a rajongás, így az utóbbi időben újból ráhangolódtam a csokis, kakaós édességekre. Ez a kevert süti az eredeti recept alapján töltelék nélküli, de folytatva a 2:1-ben sorozatot, első alkalommal csokis– és mivel nagyon finom, egyszerű a tésztája, valamint nem utolsó szempont szerint tényleg pillanatok alatt összeállítható –, másodszor meggyes töltelékkel készítettem.  A siker egyik esetben sem maradt el!

 

Száraz hozzávalók

20 dkg simaliszt

1 lapos evőkanál szódabirkabóna

2 evőkanál kakaó (kb.2-2,5 dkg)

18-20 dkg kristálycukor

csipetnyi só

 

Folyékony hozzávalók

1 db tojás

2,5 dl kefir

1 dl olaj

 

Egy tálban a száraz hozzávalókat fakanállal, egy másik tálban a többi hozzávalót a kézi mixer habverő karjával pár percig keverem, majd a kettőt, gyors mozdulatokkal összekeverem (elég a kanál, vagy fakanál, itt már nem kell a robotgéppel).

A keveréket a sütőpapírral bélelt nagy gáz tepsibe öntöm, fakanállal a közepétől a széléig húzom egy kicsit a tésztát, hogy sütés közben ne púposodjon fel.

180 fokos (előmelegített) sütőben, alsó-felső lángon 15- 20 percig – tűpróbáig –

sütöm.

Lehet így is fogyasztani, de töltelékkel még finomabb.

 

Tejszínes csokikrém

Kb.1,5-2 dl tejszínbe (hulala) beletördelek 10-15 dkg étcsokit.  Mikróban, gyakran megkeverve összeolvasztom, ha kihűlt a hűtőbe teszem legalább 2-3 órára (de lehet egy éjszakára is).

Ezt követően a kézi mixer habverőjével kihabosítom, miközben kb.10-12 dkg mascarponét keverek bele. Lehet még vaníliás cukorral is ízesíteni,  én ebbe már külön porcukrot nem tettem (a rózsaszín dobozos hulala édesített).

 

A kihűlt tésztát hosszában elvágom (így két téglalapom lesz), megkenem az egyik lapot a krémmel, tetejére hagyok egy kicsit, ráborítom a másik lapot, a maradék krémmel lekenem és színes szóró cukorral díszítem. Amennyiben krémesebben szeretjük, mindenből legalább másfélszeres adag kell és lehet az egész krémet betölteni, a tetejére pedig porcukrot szórni, ízlés dolga.

Ha kisebb tepsiben sütjük, akkor úgy vágjuk el, mint pl. a tortalapokat. De nekem az előző módszer volt egyszerűbb, akkor biztos nem morzsálódik vágás közben a tészta.

 

Tejszínes meggyes krém

Egy evőkanál vaníliás pudingport elkeverek kb. 1-1,5 dl vízzel, vagy a meggybefőtt levével, kevés kristálycukorral, pici őrölt fahéjjal ízesítem. Lassú tűzön elkezdem forralni, ahogy sűrűsödik, beleteszek kb. 25 dkg meggyet (lehet fagyasztott, vagy befőtt), felfőzöm, majd gyakran kevergetve teljesen kihűtöm.

1,5-2 dl tejszínből (hulala) habot verek, közben hozzákanalazok kb. 10-12 dkg mascarponét, majd a teljesen kihűlt meggyes krémet is hozzákeverem (elég, ha a habverő megtöri a meggyszemeket, ha simábban szeretnénk, előtte bot mixerrel pürésítsük a meggyes krémet).

Ezt követően két teáskanál zselatint kevés vízzel leöntök, mikróban, vagy tűzön – gyakran kevergetve – forráspontig melegítem. Ha kicsit kihűlt, de még folyós, először egy kanál krémet teszek bele, simára keverem, majd ezt még kétszer megismétlem, végül a zselatinosat hozzákeverem a többi krémhez. Ha egyszerre önteném a zselatint a krémbe, „összekaphatja”, azért kell ez a kiegyenlítéses módszer. Na, ekkor estem kétségbe, mert a krém folyósnak tűnt. Kb. másfél-két órára a hűtőbe tettem, időnként megkevertem, ennyi idő alatt már a krém kezdett szilárdulni.  Amíg még kenhető, a csokisnál leírtak szerint megtöltöttem a süteményt, a tetejére ugyanúgy maradjon egy kevés krém, vagy lehet porcukorral, meggyszemekkel is díszíteni. Visszatettem a hűtőbe a krém teljes szilárdulásáig, kb. 3 óra múlva szépen szeletelhető.