Sok helyen a húsvét bárány nélkül nem ünnep. Nálam sem, így került bárányka az ünnepi asztalra, természetesen kalács tésztából, bárány alakban, és ez most szó szerint igaz. A látvány azonban csak az első falatokig tart, utána szigorú fogyókúrába kezd báránykánk, a végén már rá sem lehet ismerni.
A tészta hozzávalói: 50 dkg liszt (35 dkg sima, és 15 dkg rétesliszt), 2,5 dkg élesztő, 2 dl tej, 2 evőkanál joghurt, 1 tojás, 10 dkg vaj/margarin, csipet só, 8 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, és a felének a leve.
A töltelék hozzávalói: 25 dkg túró, 1 tojás sárgája, cukor vagy méz ízlés szerint, a citrom másik felének leve.
A kenéshez: 1 kisebb tojás (felverve), jégcukor, a szemének egy vágott aszalt szilva, vagy mazsola.
Elkészítése: kb.fél dl langyos tejben elkeverek egy kis kanál cukrot, belemorzsolom az élesztőt, meleg helyen felfuttatom (tetején halványbarna hab keletkezik). A lisztet egy tálba szitálom, hozzáadom az olvasztott vajat/margarint és a többi hozzávalót, végül az élesztős tejet is. Kb. 10 percig dagasztom, a tejet apránként adom hozzá, ahogy felveszi a tészta. Lágy, de nem ragadós legyen a tészta. Meleg helyen egy órát kelesztem.
Közben a töltelék hozzávalóit is összekeverem. A legnagyobb tepsibe sütőpapírt teszek.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, átgyúrom. Egy nagyobb és egy pici darabot tépek a tésztából a bárányka fejének és fülének, a többiből 19-20 egyforma nagyságút. A tésztadarabokat a kezemmel koronggá lapítom és a közepébe 1-1,5 teáskanál tölteléket teszek. Összenyomom a tészta széleit és gombóccá gyúrom. A gombócokból előbb a bárány testét rakom ki úgy, hogy az illesztések alul legyenek, majd a lábait formázom meg, végül a nagyobb tészta gombócból a fejét, a pici tésztát a fejére a füle helyére teszem.
A bárányt lekenem a felvert tojással, a fejét és a testét megszórom a jégcukorral, szemnek a fejére teszem az aszalt szilvát, vagy mazsolát.
Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 20-25 percig sütöm, ha nagyon pirulna a teteje sütőpapírral, vagy alufóliával letakarom.
Hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges.