Csíkos csokicseppes kalács


Volt idő, amikor esténként recepteket olvasgattam és nézegettem – főleg az internetes sütis, főzős honlapokon – aztán ha valamelyik megtetszett, úgy gondoltam ezt azon nyomban ki kell próbálni. Általában a hozzávalók is rendelkezésemre álltak – így, ha olyan kedvem volt – hét közben, még éjszaka is képes voltam nekiállni sütni.  Másnap az újdonsült alkotásból természetesen a munkahelyemre is vittem magammal, tesztelve a munkatársakon. Mondom, ez egy időben szinte rendszeres volt.  Később úgy alakult, hogy a süti sütés péntekre, vagy hét végére maradt, így hétfőre bizony még egy szeletet sem tudtam megmenteni a kollégáknak. Nem mondom, egy idő után érdeklődtek éjszakai hogylétem felől, azaz tudok-e aludni, mivel elmaradoztak a „tesztek”. Mostanság, hogy az alkotásokról készült fotók és receptek felkerültek a honlapra és egy közösségi oldalra is, jöttek ám a kollegiális üzenetek, hogy látják, megint lemaradtak valami finomságról. Nem volt mit tenni, szabadságom fél napját „feláldozva” sütöttem meg ezt a kalácsot, így a baráti körös összejövetelre és kollégáimnak jutott belőle.

Hozzávalók:

40 dkg sima liszt

10 dkg rétesliszt

5 dkg élesztő

½  evőkanál cukor

2 dl tej

1 dl olaj

4 dkg vaj/margarin

10 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 db tojás

½ teáskanál só

3 teáskanál kakaópor

5-10 dkg étcsoki

Kenéshez: 1 db tojás felverve

Elkészítés:

Az élesztőt elmorzsolom, a fél evőkanál cukorral a langyos tejben felfuttatom (megvárom, amíg apró buborékok, hab keletkezik a tetején). A vajat/margarint folyósra megolvasztom, a tojással, cukorral, vaníliás cukorral, olajjal, sóval, az élesztős tejjel, liszttel bedagasztom a robotgép dagasztójával, vagy kenyérsütőgépben. A tejet apránként adagolom, lágy, de nem ragadós tésztát kell kapni. Ha jól kidagasztottam (kb. 10-15 perc) a tésztát elfelezem. Mérlegen le lehet mérni, hogy egyforma nagyságú legyen. A kakaóport kevés meleg tejjel simára keverem (ne legyen nagyon folyós, csak a kakaó olvadjon fel) és az egyik adag tésztába bedagasztom. A kétféle tésztát letakarom és meleg helyen a duplájára kelesztem kb. egy óra alatt. A megkelt tésztákat – a kakaósat és a simát is – elfelezem (ismét lehet mérni, hogy egyenlő darabok legyenek), téglalap alakúra formázom. Lisztezett gyúrótáblán a fehér tésztára ráteszem a kakaósat és együtt kigyújtom, ügyelve arra, hogy a két tészta fedje egymást. Az étcsokit apró darabokra tördelem (földi pályájukat itt végezhetik a  télapó csokik, vagy húsvéti nyuszi csokik) és rászórom a kakaós lapra (mivel az van felül). Mint a piskótát szorosan feltekerem és sütőpapírral bélelt tepsibe (én őzgerincformát használtam) tettem. A következő adagot ugyanúgy elkészítem. Konyharuhával letakarom és kb. 20-30 percig kelesztem, majd a felvert tojással megkenem. 200 fokra előmelegítem a sütőt, majd 180 fokra visszaveszem és 25-30 perc alatt készre sütöm. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával, vagy sütőpapírral letakarom, hogy ne égjen meg. Sütés után rácsra teszem, porcukorral megszórom, kihűlés után szeletelem. Ha nincs étcsoki, vagy nem szeretjük, nyugodtan kihagyhatjuk, akkor csak sima „csíkos” kalácsunk lesz.